Aardbei

Aardbei

Aardbeien worden in de praktijk al langer op stellingen met substraat geteeld. Door de teelt op stellingen verbeteren de arbeidsomstandigheden. Via druppelaars bij de planten wordt ruimschoots water gegeven met een drainpercentage van circa 20%. In veel gevallen wordt het overtollige drainwater met nutriënten niet centraal verzameld en komt het via de bodem onder de stellingen in het grond- en via de drains in het oppervlaktewater terecht.

De aardbeientelers met stellingen en/of trayvelden zijn door de verplichting vanuit het Activiteitenbesluit aan zet om het drainwater her te gebruiken. Naast hergebruik van het drainwater elders zullen de meeste telers het drainwater weer gebruiken in een aardbeiteelt en in mindere mate bij de plantopkweek. Om eventuele ziekteverwekkers uit het recirculatiewater te halen hebben de telers de keuze uit verschillende ontsmettingstechnieken zoals onder andere verhitting, UV en langzaam zandfilter.

Op een proefopstelling bij PPO Vredepeel is gedurende meerdere jaren onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om het drainwater te hergebruiken. Hierbij is de werking van een zandfilter in combinatie met aardbeienteelt op een dun waterlaagje zonder substraat getoetst in vergelijking met teelt op water zonder ontsmetting en de gangbare teelt van aardbeien op substraat.

Resultaten 

  • Onder hoge ziektedruk door kunstmatige besmetting met Phytophthora sporen en met Phytophthora aangetast plantmateriaal is in meerdere proeven aangetoond dat een langzaam zandfilter geen Phytophthora sporen doorlaat;
  • Een film met daarin verschillende ontsmettingstechnieken is beschikbaar via internet (http://youtu.be/ifQer9pyorw);
  • Naast verschillende onderzoeksverslagen komt eind 2013 een leaflet beschikbaar met daarin de voor- en nadelen van de diverse ontsmettingssystemen op een rij.

Slotbijeenkomst

Op 27 maart 2013 is een bijeenkomst geweest voor aardbeitelers met stellingen en/of trayvelden en intermediairs rond de noodzaak en mogelijkheden van hergebruik van drainwater. De avond werd voorgezeten door Mark van Aert, voorzitter van de landelijke aardbeien commissie. Vanuit de Waterschappen ging Tiny Aarts in op de vraag waarom hergebruik van drainwater noodzakelijk is. Arjan de Bever van BASF ging in op de relatie tussen hergebruik en het behoud van het effectief middelenpakket.

Vanuit het onderzoek droeg Bert Evenhuis de mogelijkheden voor ontsmetting van drainwater aan. DLV (Harrie Pijnenburg) voegde hier praktische handvaten aan toe.

Tot slot gaven een tweetal installateurs (Stan van Eekelen en Ronnie Vos) een presentatie van de mogelijkheden in de praktijk.

Download presentaties